Heb je water in huis waar het niet hoort? De kans is groot dat er sprake is van een lekkage. Bij een lekkage is het zaak zo snel mogelijk te handelen, dus daarom zullen we enkele tips geven die je daarmee kunnen helpen.

1. Probeer het lek te identificeren en sluit eventueel de hoofdkraan af

Heb je een idee waar het water vandaan komt? Kijk of je kunt vinden hoe het binnen komt. Mocht dat niet lukken, dan kan het ook al nuttig zijn om te weten of het water van buiten (bijvoorbeeld hemelwater: regen of sneeuw) of van binnen (leidingwater of afvoerwater) komt. Als het van binnen komt kun je de hoofdkraan afsluiten, als de leiding is ontstaan door de heftige regenval dan zal het afsluiten van de hoofdkraan uiteraard geen nut hebben.

2. Schakel een loodgieter inLekkage

Je kunt veel klussen in principe prima zelf doen, maar als er een lekkage is, kan het verstandig zijn om toch gewoon een loodgieter in te huren. Een loodgieter heeft doorgaans jarenlange ervaring als het om lekkages gaat, en kan daardoor veel sneller en doeltreffender de lekkages verhelpen. Je betaalt er misschien wat meer voor dan wanneer je het zelf zou doen, maar je weet dan wel zeker dat de lekkage is verholpen en je zo snel mogelijk van al het ongewenste water af bent. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan het wel eens onnodig lang duren voor de lekkage is verholpen waardoor je alsnog meer kwijt bent aan het repareren van de schade.